אחד מכל 4 אנשים המשתמשים בתרופות, נוטל גם תוספי מזון | שני שליש מהם אף אינו מדווח עליהם לרופא | שילוב לא מבוקר בין תוספי תזונה ונטילת תרופות עלול לפגוע בבריאות. נתונים אלו, מתן כלים לגילויים והתמודדות עימם ייוצגו בכנס הרב תחומי השלישי לתזונה בגיל השלישי של רשת "בית בלב" מקבוצת מכבי שירותי בריאות.

מאת: אבי וייס

סקר שבדק חולים במחלקת לב באחד מבתי החולים, מצא כי שני שליש מהם נטלו תוספי מזון, ובממוצע כל אחד מהם צרך 3 תוספי תזונה שונים. יש להבין, כי שילוב לא מבוקר בין תוספי תזונה לתרופות עלול במצבים מסוימים להוביל לפגיעה בתפקוד, פגיעה ביעילות התרופה ובבטיחותה ובמקרים חמורים אף למוות.

בקרב קשישים הבעיה גוברת: קיימת נטילה מוגברת של תרופות, המשולבת במצב גופני ירוד. מלכתחילה, מנגנוני התיקון של הגוף חלשים יותר וברוב המקרים תזונתם אינה מגוונת. נטילה של תוספי מזון או ויטמינים ללא בקרה מעלה את הסיכון להתבטאות קלינית של אינטראקציה שלילית עם התרופות.

תוספי מזון, ויטמינים ואף מזון הנלקחים ללא תיאום עם הרופא ובמקביל לתרופות, עלולים לפגוע בחולה. לדוגמא, שילוב של מיץ אשכוליות עם תרופות הרגעה ושינה מעלה את רמות התרופות בדם ונוצרת סכנה מוגברת לנפילות בשל כך. שילוב של מיץ עם תרופות להורדת כולסטרול, סטטינים לדוגמא, גורם להעלאת רמותיהם בדם ומוביל לכאבי שרירים. אומגה 3, במינונים גבוהים ובשילוב עם קומדין (תרופה לדילול דם) מגביר את הסיכון לדימומים העלולים להוביל גם למוות. גם ויטמין K הנלקח בשילוב עם קומדין פוגע ביעילות התרופה בגלל מעורבות ויטמין K בתהליך קרישת הדם.

אנשים לקראת ניתוח חייבים להפסיק נטילת ג'ינסנג, גינקו בילובה או שום מבעוד מועד, עקב פוטנציאל לדימומים. לכן, חשוב לעדכן את הרופא והרוקח על תוספי התזונה והוויטמינים הנלקחים ולהתייעץ לגבי דיאטה מתאימה בעיקר אצל חולים כרוניים.

אז מה כדאי לדעת?

  • אסור לקחת תרופות לדילול דם עם אומגה 3, Q10, ויטמין E, שום וצמחי מרפא.
  • כאשר נוטלים תוספת סידן חשוב לשמור על הפרדה של שעתיים בין זמן הלקיחה של הסידן ובין זמן נטילת תרופות מקבוצת חוסמי בטא. לעומת זאת ויטמין C מגביר את השפעת של חוסמי בטא.
  • אסור לקחת תוספת סידן ותוספי מזון כדוגמת ויטמין D, Ca+D, גינקגו (גינקו), ליקוריץ יחד עם תרופות מקבוצת חוסמי תעלות סידן – הדבר עלול לפגוע ביעילות התרופה.
  • נטילה של סיבים תזונתיים עלולה להוביל לירידה ביעילות ספיגת תרופות ולכן עלולה לפגוע בפעילות התרופה בגוף.
  • נטילת ברזל עלולה לפגוע בספיגה של תרופות מורידות לחץ דם ממשפחות ACE inhibitors (מעכבי אנזים ACE).
  • חולי סוכרת צריכים להיזהר: נטילת גלוקוזאמין מפחיתה יעילות אינסולין.
  • גם חולים הנוטלים סטטינים – עליהם להימנע מנטילת Q10 , פסיליום ואומגה 3.

הכותב, אבי וייס, הינו הרוקח הראשי של רשת הדיור המוגן "בית בלב"

שם המאמר: השילוב המסוכן בין תרופות לתוספי תזונה

אין האמור משום ייעוץ רפואי, ואין הוא בא להחליף בדיקה והמלצה אישית ע"י רופא מומחה.