אנורקסיה בגיל המבוגר – מהם הגורמים, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים?
ד"ר גלינה פלוטניקוב וד"ר נחמה מונסטרסקי, מרכז רפואי שיקומי "בית בלב" בת ים

מחלת הדמנציה היא אחת ההתמודדויות הקשות של מטפלים בגיל המבוגר. מחקרים הוכיחו כי קיים קשר מובהק בין המחלה לירידה במשקל. חלק מהחולים במצב מתקדם מאבדים תיאבון, וחלקם פשוט מסרב לאכול.
טיפול במקרים אלה מורכב וקשה. מה גם שהפתרונות מוגבלים ואין הדרכות חד משמעיות של אנשי המקצוע ובני המשפחה.

השאלות איתן מתמודד הצוות הרפואי הן לא פשוטות כלל:
האם וכיצד להאכיל את החולה?
במקרים בהם החולה כבר לא מסוגל לבלוע ונדרש תהליך מורכב של החדרת צינור הזנה,
האם לנקוט בפעולה? מתי פעולה כזו היא לטובת החולה?
בהיעדר הנחיות ברורות – ברוב המקרים הרופא המטפל פועל לפי תחושת בטן בלבד.
חשוב להדגיש כי חלק ממקרים אלה הם הפיכים וניתן לראות שיפור אצל הקשיש עם שחרורו לביתו, אך יש לדעת שזמן ההחלמה או חזרה למצבו הקודם של הקשיש ארוך יותר מאשר אצל הצעירים. באילו מקרים יש לשים לב על מנת למנוע התדרדרות?
אם בן משפחתכם הקשיש מתגורר לבד מומלץ לעקוב אחר ארוחותיו, האם יש במקרר אוכל טרי והאם יש במזווה מספיק אוכל יבש. כמו כן מומלץ לדאוג לארוחות חמות מוכנות, אם לבשל עבורו או לדאוג לקנות עבורו. במקרים שהקשיש סובל מירידה בזיכרון חשוב שיהיה מטפל צמוד שידאג לארוחותיו.
במידה ואתם נתקלים בסימנים ראשנים של דיכאון או חוסר תיאבון, מומלץ לפנות להערכה גריאטרית ותפקודית רב-מקצועית, ולשתף את העובדת הסוציאלית על מנת להגן על המבוגר, למנוע ההתדרדרות במצבו ולמצות את זכויותיו.
שימו לב למשקל, ירידה של יותר מחמישה אחוזים ממשקל הגוף בחצי שנה היא ירידה דרסטית. ירידה של קילוגרם וחצי אצל קשיש בחודש ימים היא משמעותית, וצריכה ל'הדליק נורה אדומה' שקיים סיכון לאנורקסיה.
שימו לב לסממנים חיצוניים: האם בגדיו של הקשיש גדולים עליו פתאום, האם השיניים התותבות מתנדנדות ולא יושבות טוב בפה (סימן לשינוי דרסטי במבנה הפה).
אם הבחנתם באחד או שניים מהסממנים חשוב שתפנו לייעוץ עם גריאטר או רופא משפחה כדי לקבל להנחיות כיצד לנהוג עם יקירכם.