דר' טולידאנו, מנהלת רפואית בדיור המוגן בית בלב , נותנת מספר טיפים לקשישים ולחולים המעוניינים לצום ביום כיפור.
צום יום כיפור הינו אירוע דתי ולכן קיום המצווה של צום הינה נושא טעון ולא פשוט.

לגבי קשישים שבריאותם הכללית טובה המעוניינים לקיים את המצווה ההמלצות הן כדלקמן:

  • יומיים שלושה לפני הצום רצוי להפחית את כמות הקפאין על מנת למנוע כאבי ראש בקרב אנשים הרגילים לצרוך קפה או תה בכמויות גדולות.
  • בערב הצום, אין הצדקה לארוחה כבדה וגדולה מהרגיל, כי לא רק שהארוחה לא תקל על תחושת הרעב, אלא תכביד על הגוף ותהפוך לעודף משקל.
  • בארוחה המפסקת רצוי לאכול פחמימות כמו פסטה, אורז מלא וקטניות שיקטינו את תחושת הרעב ע"י הקטנת הפרשת האינסולין.
  • רצוי להימנע משתיית אלכוהול בארוחה זו.
  • שבירת הצום, חשוב שתהייה איטית ומתונה. ראשית לשבור את הצום בשתייה ואכילת פחמימה זמינה כמו עוגה, ביסקוויט או כעכים. בהמשך ארוחה קלה יחסית שבהקיפה ומרכיבה דומה יותר לארוחת בוקר מאשר לארוחת צהרים.

לגבי קיום מצוות הצום אצל אדם החולה:
על פי פסיקתו של כבוד הרב שמואל קפלן (הרב במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה) – בתורה כתוב "ושמרתם את חוקותי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם" דרשו חכמים "וחי בהם" לא שימות בהם משמע שקיפוח נפש דוחה כל המצוות שבתורה. ההלכה מסרה בידי הרופא את ההכרעה האם החולה חייב לאכול "אוכל של ממש" או רק שתיית נוזלים במהלך הצום.

המלצות לחולי סכרת המעוניינים לצום:
סוגיה זו אינה פשוטה וכשם שאין חולה אחד דומה למשנהו כך אין כלל אחד התקף לכלל החולים. ברמה הכללית, חולי סוכרת בכל גיל חייבים להתייעץ לא רק עם הרב, אלא גם עם הרופא המטפל (רופא המשפחה או רופא מומחה לסוכרת), היות ולחלק מהחולים אסור לצום!
החולים שלהם קיימת הוראת נגד הצום, הינם חולים בכל הגילאים שנוטים לפתח אירועים של ירידה בערכי הסוכר (היפוגליקמיה) ובפרט בחולים הזקוקים לזריקות אינסולין מרובות במהלך היום, או שנוטלים תרופות שגורמות לירידה חדה בערכי הסוכר. במקרים כגון אלו יש להקטין את מינון התרופות והאינסולין למחצית עד שליש מהמינון הרגיל וזאת עקב הצום. כאמור, כל שינוי במינון התרופות חייב להיעשות ע"י הרופא המטפל. בחולים אלו, רצוי שהארוחה המפסקת תכלול פחמימות מורכבות על מנת למנוע היפוגליקמיה מסכנת חיים.

המלצות לחולי סרטן המעוניינים לצום:
כמו בחולי סכרת, גם במקרה זה ההמלצה על קיום המצווה מחייבת התייעצות עם הרופא המטפל. ככלל, ההמלצה היא להימנע מצום בכל החולים המצויים בעיצומו של טיפול אונקולוגי. צום עלול להזיק לחולים אלו הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. אך אם החולה מתעקש על צום, רצוי לפחות לאפשר שתייה מרובה שיכולה להקל על תופעות הלוואי הכרוכות בטיפולים כימותרפיים ואחרים.

*אין האמור משום ייעוץ רפואי, ואין הוא בא להחליף בדיקה והמלצה אישית ע"י רופא מומחה.