מהו שיקום ומי זקוק לו?

שיקום הוא תהליך שמטרתו להחזיר אדם אשר תפקודו התדרדר כתוצאה מאשפוז ארוך, מאירועים טראומטיים כגון פגיעה או תאונה, או ממחלות – לתפקוד מרבי בסביבתו הטבעית מבחינה פיזית, נפשית וקוגניטיבית.

ראה תשובה
מה נכלל בשיקום?

שיקום כולל טיפול רב מקצועי באמצעות צוות מומחים מתחומי הרפואה השיקומית, סיעוד, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פסיכולוגיה ועבודה סוציאלית. התהליך השיקומי יכול להתבצע במסגרת אשפוז, אשפוז יום ובמסגרת שיקום בית.

ראה תשובה
מי מחליט על אופי השיקום ועל מסגרת השיקום המתאימה?

ההערכה הראשונית של מצבו של המטופל מתבצעת על ידי הרופא המטפל במחלקת האשפוז האקוטי (בית חולים כללי). במידת הצורך, רופא גריאטרי או מומחה בשיקום קובע המלצות לגבי המשך הטיפול ומסגרת השיקום המתאימה למטופל. התהליך מתבצע בהתאם לקווים המנחים של משרד הבריאות בנוגע להפניית מטופלים לשיקום בקהילה או באשפוז.

ראה תשובה
מי יכול להפנות לשיקום באשפוז?

ההחלטה על השיקום ויעדיו מתקבלת על ידי רופא מומחה בגריאטריה או על ידי מומחה בשיקום מבית חולים כללי, ובהתייעצות עם נציג הצוות הרב מקצועי של בית החולים. האישור וההפניה בפועל מתבצעים על ידי קופת החולים באמצעות טופס 17

ראה תשובה
מה על המטופל או משפחתו לעשות במקרה בו קופת החולים לא אישרה אשפוז שיקומי?

כאשר הגורם המקצועי בבית החולים החליט שמטופל זקוק להמשך טיפול שיקומי באשפוז וקופת החולים מסרבת לקבל המלצה זו ואינה מאשרת את המשך האשפוז, יש לפעול באחת הדרכים הבאות:

  • לפנות להערכה שיקומית במסגרת השיקומית באשפוז.
  • לפנות לחוות דעת נוספת של רופא מומחה בגריאטריה או בשיקום, המקובל ומוסכם על קופת החולים. כל אי הסכמה חייבת להיות מפורטת ומנומקת.
ראה תשובה
כמה זמן נמשך אשפוז שיקומי?

תקופת האשפוז השיקומי היא אינדיבידואלית לפי הצרכים והיכולות של כל מטופל. לדוגמא: בשיקום אורתופדי לאחר החלפת מפרק ירך או ברך, תקופת האשפוז המינימלית עומדת על שבועיים, בשיקום נוירולוגית קופת השיקום יכולה לנוע מ-25 יום ועד 3 חודשים ואף יותרו בשיקום כללי תקופת השיקום השכיחה הנה בין שבועיים לחודש ימים.

ראה תשובה
מהו שיקום אורתופדי?

נזק אורתופדי נגרם כתוצאה מפגיעות בעצמות השלד, שרירים, גידים, רצועות או מפרקים. נזק זה, בין אם זמני או קבוע, יכול לבוא לידי ביטוי בקשיים בתנועת הגוף בכלל  ובתנועת הגפיים בפרט. שיקום אורתופדי ניתן לאחר שברים במפרק הירך או בגפיים, וכתוצאה מקטיעת גפיים, החלפת מפרקים, ניתוחים במפרקים או דלקות פרקים חריפות וכד'.

ראה תשובה
מהו שיקום נוירולוגי?
נזק נוירולוגי נגרם כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית או ההיקפית, העלולה להיגרם כתוצאה ממחלות כלי דם של המוח, אירוע מוחי, פגיעות ראש טראומטיות, טרשת נפוצה, מחלות עצביות ניווניות, גידולי מוח, מחלה נוירולוגית היקפית, או מחלות הפוגעות בחוט השדרה ומשפיעות על תפקוד מוטורי, שליטה בסוגרים ויציבה.
נזק נוירולוגי עלול לבוא לידי ביטוי בקשיים בתנועת גפה או גפיים, קשיים בדיבור, פגיעות קוגניטיביות, פגיעות ביכולות חברתיות ופגיעות רגשיות.
תוכנית שיקום נוירולוגי כוללת סיוע בפעילויות יומיומיות, ריפוי בדיבור, פעילויות לשיפור איזון השרירים ופעילויות לשיפור ליקויים קוגניטיביים , קשיים בקשב, ריכוז וזיכרון.
ראה תשובה

שאלות ותשובות בתחום ריפוי בעיסוק

מהו ריפוי בעיסוק?

ריפוי בעיסוק הוא מקצוע טיפולי-שיקומי המסייע לשחזר ולפתח מיומנויות מוטוריות, קוגניטיביות וחברתיות שנפגעו עקב מחלה, תאונה או מגבלה, כל זאת במטרה לאפשר תפקוד, עצמאות ואיכות חיים מרביים.

ראה תשובה
כיצד הטיפול בריפוי בעיסוק תורם לתהליך השיקום?

בטיפולי ריפוי בעיסוק המטרה היא לשפר את התפקוד יומיומי של המטופל עד כמה שניתן, בדגש על תיפקוד בסביבתו הטבעית בבית ובקהילה. הטיפול נעשה על ידי תרגול מרכיבי תפקוד שונים, בין היתר תרגול התארגנות בוקר, מטלות משק בית, ניהול וסידור תרופות, ניידות בקהילה, ניהול תקין של סדר היום, ניהול כספים, נהיגה ועוד, במידת הצורך נעשה שימוש באביזרי עזר המסייעים בתפקוד ומאפשרים איכות חיים טובה יותר .

הטיפול כולל חיזוק ושיפור של מרכיבים מוטוריים-תחושתיים (חיזוק שרירים, שיפור שיווי-משקל, מוטוריקה עדינה ותחושה) ומרכיבים קוגניטיביים (שיפור יכולת השיפוט וקבלת החלטות, מתן אסטרטגיות זיכרון ושיפור תפקודים ניהוליים).

ראה תשובה

שאלות ותשובות בתחום התזונה

מה תפקיד הדיאטניות?

כל מטופל המתקבל למרכז רפואי שיקומי של בית בלב, עובר הערכה של מצב תזונתי , התאמת תפריט ובמידת הצורך גם קביעת תוספות  מזון נדרשות. במהלך שהותו של המטופל המרכז מתבצע  מעקב רציף ועל לפי שיקול דעת מקצועי של הדיאטנית ובהתאם לנהלי משרד הבריאות, נעשה עדכון לתפריט.

ראה תשובה
באילו מצבים מחליטים על הזנה באמצעות צינורית?

הזנה חלופית באמצעות צינורית מומלצת במצבי בעיות בליעה ותת תזונה עקב סיבות שונות , כמו צריכת מזון בלתי מספקת. ההערכה מתבצעת בשיתוף עם קלינאית תקשורת ובהתאם להחלטה רפואית.

ראה תשובה
לפי מה נקבע התפריט בבית בלב?

התפריט של כל מטופל נקבע עפ"י שיקול דעת מקצועי של הדיאטנית, בשיתוף המטופל ובהתייחסות להעדפותיו ולנוהלי משרד הבריאות. התפריט מאוזן ומשתנה בהתאם לערכים התזונתיים של המטופל, מחלות רקע, תרופות ,רגישויות, יכולת בליעה ,מרקם המזון, הגבלות  ורגישויות.

ראה תשובה

בחירת מרכז רפואי שיקומי ומימון האשפוז

האם ניתן לבחור את המרכז הרפואי שיקומי?

לאחר המלצת הצוות המטפל בבית החולים או בקהילה בנוגע לסוג השיקום הנדרש , בדרך כלל המטופל יכול לבחור את מרכז השיקום המועדף עליו, מתוך המוסדות והמכונים שבהסדר עם  קופת החולים שבה הוא מבוטח.

ראה תשובה
על מה מומלץ לתת את הדעת בעת בחירת מרכז רפואי?

מומלץ כי המטופל ובני משפחתו יבחרו את המרכז הרפואי, על פי הרמה המקצועית, תדירות ומשך הטיפולים וותק וניסיון בתחומי השיקום. לקרבת המרכז   הרפואי שיקומי למקום המגורים של בני המשפחה, חשיבות רבה מכיוון שביקורים תכופים מהווים תמיכה רגשית משמעותית בריפוי בכלל ובשיקום בפרט. מומלץ לערוך סיור במרכזי השיקום ולהתרשם ממחלקת האשפוז, ניקיון, מכון הפיזיותרפיה, ציוד,  אווירה ובעיקר מיחס הצוות המטפל.

ראה תשובה
האם ניתן לבחור במרכז רפואי המרוחק ממקום המגורים כדי להימצא בסמוך לבני המשפחה?

ביקורים בתקופת השיקום חשובים וחיוניים להעלאת המוטיבציה של המטופל והצלחת תהליך השיקום ולכן ניתן ואף רצוי  לבחור במרכז רפואי המאפשר את קירבת  בני המשפחה יש לשים לב כי הבחירה חייבת להיעשות מתוך המרכזים הקשורים להסדר בחירה עם קופת החולים שבה מטופל המבוטח. עפ"י הוראות משרד הבריאות, כל קופה חייבת לפרסם את הסדרי הבחירה שלה ולאפשר את הבחירה.

ראה תשובה
האם המאושפז נדרש לשלם על שהותו במרכז הרפואי?

האחריות למתן שיקום מעוגנת בחוק ביטוח בריאות ממלכתי והתשלום על האשפוז חל על קופת החולים המבטחת.

ראה תשובה

קבלה למרכזי האשפוז של בית בלב

איך עוברים מקופות חולים לבית בלב?

הקריטריונים אותם קבע משרד הבריאות לשיקום באשפוז עבור חולה שיקומי:

  • התנאים המשפחתיים, הסוציאליים והסביבתיים אינם מאפשרים טיפול בבית או בקהילה.
  • מצבו הרפואי של המטופל דורש השגחה וטיפול סיעודי רפואי ממושך.
  • המטופל סובל מליקויים מוטוריים, קוגניטיביים, רגשיים, שפתיים והתנהגותיים, אשר מצריכים ידע מקצועי הקיים במסגרות שיקום.
  • לא ניתן לתת טיפול בקהילה.
  • כל מעוכב דריכה (שאינו יכול לדרוך או לעמוד למשך תקופה מסוימת) יופנה למסגרת שיקום באשפוז, אלא אם נתן את הסכמתו לטיפול בקהילה וישנה אפשרות לכך.
  • חולים לאחר ניתוחים אורתופדיים, מטופלים לאחר אירוע מוחי, או בעיות נוירולוגיות אחרות.
ראה תשובה
מאיזו קופת חולים ניתן להגיע לבית בלב ומי עוד יכול לבצע את הפנייה?

חברי כל קופות החולים יכולים להגיע לשיקום  במרכזים הרפואיים שיקומיים של בית בלב – מאוחדת, כללית, לאומית ומכבי –. גם  בעלי ביטוחים פרטיים יכולים לקבל הפנייה וגם הביטוח הלאומי יכול להפנות את הזכאים לאשפוז.

ראה תשובה
מי זכאי לאשפוז?

ההפניה לשיקום מתקבלת בבית החולים לקראת שחרור המטופל. בעת קבלת ההחלטה על מסגרת השיקום המתאימה, ישותפו  המטופל ומשפחתו תוך התחשבות בהעדפותיו. ההחלטה על השיקום ועל יעדיו תתקבל על ידי רופא מומחה בגריאטריה או על ידי מומחה בשיקום מבית החולים ובהתייעצות עם נציג הצוות של קופת חולים (אחות קשב). האישור וההפניה בפועל מתבצעים על ידי נציג קופת החולים באמצעות טופס 17

ראה תשובה
כיצד מתקבלת ההחלטה על האשפוז השיקומי?
ההחלטת הצוות הרפואי בבית החולים הכללי מועברת לנציגת קופת החולים של המטופל. נציג קופת החולים מתאם את העברת המטופל למרכז שיקומי, על פי התאמת המרכז לצרכי השיקום, זמינות המרכז ותיעדוף המטופל ובני המשפחה.
המידע הרפואי הנדרש (מכתב סיכום רפואי, בדיקות , צילומים , יעוצים וכד' ,)  מועבר למרכזים הרפואיים שיקומיים של בית בלב על ידי נציגת הקופת החולים (אחות הקש"ב ). אישור לקבלת המטופל מתבצעת על בסיס רפואי  ומקום פנוי
ראה תשובה

תהליך הקבלה והקליטה במרכז הרפואי שיקומי בית בלב

אילו מסמכים רפואיים או ציוד יש להביא לצורך הקליטה במרכז?

בעת הקבלה יש להגיע עם מכתב מעודכן מאת הרופא, בגדים נוחים, נעליים סגורות וכלי רחצה. מומלץ לא להביא דברי ערך כגון כסף ותכשיטים.

ראה תשובה
מהו תהליך הקבלה?
עם הגיע המטופל למרכז הרפואי שיקומי, מתבצעת קבלה אדמיניסטרטיבית,אחותהמחלקה אליה מיועד המטופל תלווה אותו לחדר המיועד לו ותבצע סידרת בדיקות ראשונית. כל מטופל המתקבל למחלקת שיקום בבית בלב, מקבל הסבר על סדר היום הצפוי לו כולל: זמני ארוחות, ביקור רופאים, חלוקת תרופות והטיפולים השונים, זמני ביקור והדרכה על שימוש בלחצן מצוקה. במהלך תהליך הקליטה מתבצע תישאול והכרות עם המצב רפואי, ההעדפות ההרגלים והרגישויות של המטופל. רופא המחלקה יבצע בדיקה רפואית מקיפה ויקיים שיחה ותאום ציפיות על הליך השיקום הצפוי.
ראה תשובה
כיצד ניתן לדעת את זמן האשפוז הצפוי?

זמן האשפוז המוערך נקבע על פי המצב הרפואי והתקדמותו של תהליך השיקום. ניתן לשוחח עם רופא המחלקה ולקבל הערכת מצב על הצפי לשחרור.

ראה תשובה

תהליך השיקום

מהו תהליך השיקום?

שיקום הוא תהליך שמטרתו להחזיר אדם אשר תפקודו התדרדר כתוצאה מאשפוז ארוך, מאירועים טראומטיים כגון פגיעה או תאונה, או ממחלות – לתפקוד מרבי בסביבתו הטבעית מבחינה פיזית, נפשית וקוגניטיבית.

ראה תשובה
איך בני המשפחה יכולים לעזור בתהליך השיקום?

נוכחות בני המשפחה בזמן הטיפולים יכולה לסייע למוטיבציית המטופל להשקיע את המקסימום בתהליך ל ולתרום לחוויה החיובית ולהרגשה טובה במהלך תקופת השיקום.

ראה תשובה
איך יודעים אם השיקום הצליח או לא?

ההתקדמות התפקודית והפיזית, כמו גם השינויים לטובה במצב הקוגניטיבי והנפשי, הם שמלמדים על הצלחת השיקום.

ראה תשובה

שחרור וחזרה הביתה לשגרה

על פי מה נקבע מועד השחרור?

מועד השחרור מהאשפוז השיקומי נקבע בהתאם למיצוי התהליך השיקומי ועל בסיסי מדדי שיקום שונים. כאשר הצוות הרב מקצועי מגיע למסקנה שהמשתקם מיצה את יכולת ההתקדמות השיקומית ואין סיבה להמשך את השיקום במסגרת אשפוזית, יקבע מועד השיחרור.במיקרים מסויימים ובהתאם למצב הרפואי, ניתן להמשיך תהליכי שיקום במסגרת מכוני השיקום בקהילה. או במיסגרת של שיקום בית
קביעת המועד הסופי לשחרור מתבצעת בתיאום עם הגורמים המממנים: קופות החולים או חברות הביטוח ובשיתוף המטופל ובני המשפחה.
לקראת השחרור חשוב לקבל הדרכה מהצוות הרב מקצועי (מרפאה בעיסוק, פיזיותרפיסט ועובדת סוציאלית) ולהיעזר בהם בהכנה לקראת השחרור.

ראה תשובה
מה כדאי להכין לפני השחרור?

הכנת המטופל לקראת החזרה לביתו היא חלק חשוב בתהליך השיקום. במהלך האשפוז, אם הדבר מתאפשר, צוות המחלקה מעודד את המטופל לצאת לחופשות לביתו בחגים ובסופי שבוע. היציאה לבית תורמת רבות למצב רוחו של המטופל ומסייעת לו להבין את הדרכים והפעולות שעליו לאמץ על מנת להתמודד בחיי היומיום.
צוות המחלקה מעודד את בני המשפחה לעקוב אחר התקדמות המטופל במהלך השיקום , לתמוך ולעודד אותו ולסייע לו להתמודד עם אתגרי מגבלות התפקוד במידה ויש כאלה במועד השחרור הביתה.
העובד הסוציאלי המלווה את התהליך השיקומי של המטופל, מסייע למטופל ולמשפחתו להיערך ולהתמודד עם המשימות הדרושות לקראת החזרה לבית (הכנת הבית, מיצוי זכויות, מציאת מטפל וכו’), מומלץ ליזום פגישה עם הרופא ועם הצוות המטפל.

ראה תשובה
מהי התאמת הבית?

ההתקדמות התפקודית והפיזית, כמו גם השינויים לטובה במצב הקוגניטיבי והנפשי, הם שמלמדים על הצלחת השיקום.

ראה תשובה
האם מומלץ לרכוש אביזרי עזר ואילו?

במידה וקיים קושי בניידות, ניתן להצטייד במכשירי עזר כמו – הליכון גלגלים, מקל הליכה, כיסא גלגלים או כל אביזר אחר שיכול לסייע התמודד  עם מיגבלות המטופל. צוות הפזיוטרפיהה וריפוי בעיסוק ישמחו לסייע ולייעץ על האביזרים הנכונים למטופל .

ראה תשובה

שיקום יום

מי זכאי לשיקום יום?

לשיקום יום זכאים מטופלים בעלי פגיעות נוירולוגיות ואורתופדיות שונות, בחלק מן המקרים, לאחר השחרור ממחלקת השיקום, נידרש המשך שיקום במסגרת הקהילה. התוכנית הטיפולית במסגרת הקהילה נקבעת ע"י נציגי קופת החולים , כולל הנפקת ההפניה וטופס 17 למכון השיקום שבהסדר הקופה.

ראה תשובה
מתי מומלץ לפנות למכון שיקום יום ?
  • לאחר ניתוח להחלפת מפרקים
  • לאחר אירוע מוחי
  • לאחר ניתוח או אשפוז ממושך
  • כתוצאה ממגוון מחלות נוירולוגיות, ביניהן ניוון שרירים, טרשת נפוצה, מחלה על שם פרקינסון ועוד
  • לאחר טראומות ופגיעות רב מערכתיות
ראה תשובה
אילו שירותים קיימים במכון לשיקום יום?
  • יעוץ רופא משקם
  • טיפולי פיזיותרפיה
  • טיפולי ריפוי בעיסוק, כולל הערכה וטיפול קוגניטיבי
  • קלינאות תקשורת – דיבור, שפה, בליעה
  • עבודה סוציאלית – תמיכה, יעוץ במיצוי זכויות
  • ייעוץ ע"י דיאטנית קלינית
  • התאמת מכשירים וכן התאמת נעליים אורתופדיות ותותבות לאחר קטיעות גפיים
  • טיפול פסיכולוגי
ראה תשובה
האם מומלץ לרכוש אביזרי עזר ואילו?

במידה וקיים קושי בניידות, ניתן להצטייד במכשירי עזר כמו – הליכון גלגלים, מקל הליכה, כיסא גלגלים או כל אביזר אחר שיכול לסייע התמודד  עם מיגבלות המטופל. צוות הפזיוטרפיהה וריפוי בעיסוק ישמחו לסייע ולייעץ על האביזרים הנכונים למטופל .

ראה תשובה
מתי וממי מקבלים הפנייה לשיקום יום?

למכוני שיקום יום מתקבלים:

  • מטופלים לאחר אשפוז שיקומי בבי"ח כללי או בי"ח שיקומי.
  • מטופלים המתקבלים לטיפול במחלקת אשפוז יום ישירות מבי"ח כללי, או מטופלים המופנים מקהילה על ידי רופא משפחה או רופא יועץ.

תנאי לקבלה לטיפול שיקומי במסגרת מכוני שיקום יום הוא צורך רפואי בטיפול שיקומי מצב רפואי המאפשר קבלת הטיפול שלא במסגרת אשפוז, יכולת הגעה לטיפולים והתחייבות (טופס 17קופ"ח).

ראה תשובה
מהו תהליך הקבלה לטיפול במסגרת אשפוז יום במרכזי בית בלב?

לאחר שהמטופל מעביר את המסמכים הרפואיים שלו יחד עם התחייבות הקופה המבטחת והרופא המשקם מוצא כי המטופל מתאים לטיפול במסגרת שיקום יום, המטופל מוזמן לקבלת הטיפול הנדרש.
לאחר הערכה שיקומית המתבצעת על ידי רופא, מוגדרת תוכנית שיקום  פרטנית כולל מטרות הטיפול , תדירות הטיפולים של הצוות הרב תחומי.

ראה תשובה